Mind of an Anarchist


Overheerst door een gevoel van vrijheid
2 mei 2010, 21:03
Filed under: Vrijheid | Tags: , , , ,

Al meer dan 50 jaar besteden we begin mei aandacht aan vrijheid. Aanvankelijk betrof het vooral het herdenken van de bevrijding van de Duitse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar met de jaren ontwikkelde de aandacht zich van bevrijding naar vrijheid in het algemeen. Het is één van de belangrijkste waarden voor de mens. Maar over welke vrijheid hebben we het eigenlijk? Volgens mij zitten er nog heel wat schaduwkanten aan vrijheid. Laten we dat ook eens her-denken.

De huidige maatschappij ontwikkelt zich naar een steeds individualistischere maatschappij, waarin ieder individu zich vrij moeten kunnen voelen, hetgeen er meestal op neer komt dat ze vinden dat iedereen moet kunnen doen waar hij/zij zin in heeft. Het gaat dan om vrijheid van het individu, waarbij alles vanuit het individu gedacht wordt. Of je nu wel of niet iets leuks doet met die individuele vrijheid maakt in dit geval niet uit. In geval van pure inidviduele vrijheid mag je bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer je het geluid van je MP3 speler loeihard aanzet. Of je daarbij in een volle treincoupé of bus zit doet niet ter zake. Ook wanneer je als automobilist in je eentje de vrijheid neemt om op een drukke weg toch te proberen harder dan de grote groep mede-automobilisten te rijden, dan maak je gebruik van pure individuele vrijheid. De individualistische maatschappij is dan een simpele optelling van alle individuele vrijheden die mensen nemen. Volgens mij is wel duidelijk, dat deze optelsom van individuele vrijheden op samenlevingsniveau lang niet altijd leuk uitpakt.

Ik kan me voorstellen, dat u zich nu afvraagt of ik mensen in hun individuele vrijheid wil beperken. Geenzins is dat het geval. Ik denk echter wel, dat de samenleving er een stuk leuker op wordt als genomen individuele vrijheden niet ergens anders op de aarde leiden tot ellende of andere kommer en kwel. Samen-leven wordt er dan een stuk leuker op en we kunnen wellicht zelfs genieten van samen-leven in vrijheid.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Vrijheid is op vele plaatsen doorgedrongen in belangengroepen, omdat het kennelijk belangrijk gevonden wordt. Helaas gaat het in veel gevallen dan nog steeds om individuele vrijheid en niet om samenlevingsvrijheid. Neem bijvoorbeeld een politieke partij van dit moment die het woord vrijheid zelfs in haar naam heeft staan: Partij Voor de Vrijheid. Volgens mij kost het mij weinig moeite aan te tonen, dat het deze partij juist helemaal niet om vrijheid gaat. Het enige wat ze steeds roepen zijn maatregelen die de vrijheid, zowel van de samenleving als van het individu, beperken. Een andere politieke belangenpartij die in haar naam zegt voor vrijheid te staan is de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. In hun pratijk komt vrijheid vooral neer op uw individuele vrijheid om veel geld te verdienen door handig gebruik te maken van economische schaarste, wat elders meestal tot vrijheidsbeperkingen leidt, omdat er bijvoorbeeld kinderen gedwongen worden voor weinig geld vele uren in een fabriek te staan om uw goedkope product te produceren. Het woord samenlevingsvrijheid komt ook in hun programma niet voor. Wel hebben ze het meer dan andere belangenpartijen over economische vrije markten, hetgeen er dus meestal op uit draait dat deze vrijemarktbeleving elders tot vrijheidsbeperkingen leidt.

In mijn beleving van een Coöperatieve Anarchie zou samenlevingsvrijheid de grondslag moeten vormen van een samenleving. Daarin passen alle individuele vrijheden die elders in onze totale samenleving geen ellende veroorzaken. Dus, als je ’s nachts bij een rood licht aan komt en er komt van geen enkele kant ander verkeer, dan kan ik me voorstellen dat je de individuele vrijheid neemt om het rode licht te negeren. Daar komt dan verder ook geen ellende van. Het leuke daarvan is, dat als we deze afweging steeds individueel maken, we meer vrijheid genieten dan we nu beleven, omdat individueel nog steeds heel veel mogelijk is.

Vrijheid is onze grootste rijkdom en als u vrijheid ook van belang vindt, welke vrijheid wilt u dan? Veel vrijheid voor uzelf, of vrijheid voor de hele totale samenleving, en daarmee ook voor u?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: