Mind of an Anarchist


Verval begint met een Colosseum

Volgens de Canadese politicoloog Thomas Homer-Dixon is één van de oorzaken van het verval van het Romeinse Rijk de bouw van het Colosseum. De totale hoeveelheid energie, welke nodig was om het enorme theater te bouwen was immens en putte het Rijk tot in wijde omgeving rondom Rome uit. Het is een terugkerend patroon in onze samenleving. Ook nu nog bouwen we nog Colosseums met als onvermijdelijk gevolg de ineenstorting van een imperium.

Het is misschien even wennen aan het idee, maar wat het Colosseum teweeg heeft gebracht in het Romeinse Rijk doet bijvoorbeeld de Noord-Zuid Lijn voor Amsterdam. Het project loopt aan alle kanten de spuigaten uit, en zet daarmee heel veel andere ontwikkelingen voor Amsterdam muurvast. Er is domweg geen geld, mankracht of andere energie meer beschikbaar om ze uit te voeren. Tel dit op bij de sociale onrust in de stad, de immigrantenproblematiek, de economische malaise waarin bedrijven verkeren en al snel ontstaat het beeld van een behoorlijk explosieve situatie, waarin maar het minste geringste hoeft te gebeuren om de boel te laten klappen. Artikel 12 ligt voor Amsterdam om de hoek.

In Griekenland is dit al zichtbaar geweest. Terwijl het land financieel-economisch toch al niet zo sterk was organiseerde het de Olympische Zomerspelen. De laatste centen gingen op aan het bouwen van sportpaleizen. Tel hierbij op de toch al slechte economische situatie, de welig tierende corruptiepraktijken en er hoeft maar een klein kinkje in de kabel te komen om de bevolking massaal in woede de straat op te laten gaan. Inmiddels is het land failliet en wordt het misschien spoedig gevolgd door Zuid-Afrika, dat in grote armoede heftig investeerde in het bouwen van stadions voor het WK voetbal 2010.

Het is nog een wonder, dat het niet tot geweldadige opstanden is gekomen onder ABN AMRO personeel. Ook daar werd  het imperium verRijkt met een Colosseum-project. De complexiteit van de organisatie was echter al hoog en de economie stond er op het moment van de investering ook al niet best voor. Uiteindelijk was er ook maar weinig, zoals het overgelopen ego van een topman, voor nodig om het imperium in elkaar te laten storten.

Ook de Verenigde Staten staan er in het licht van een Colosseum beroerd voor. Het land is technisch failliet op vele fronten. De oorlogindustrie, het Colosseum van de VS, hield het land nog een beetje op de been en het volk bij elkaar (gezamenlijke vijand), maar de situatie is explosief. De economische armoede en ongelooflijke scheve inkomensverdeling zetten de boel intern op scherp en er hoeft nog maar iets te gebeuren of het gaat helemaal mis. Een 3e Wereldoorlog lijkt eerder op een massale volksopstand dan een atoomoorlog.

Kleine oorzaken met grote gevolgen zijn niet zeldzaam in onze geschiedenis. We leren er echter weinig van. Misschien wel omdat we steeds weer op zoek gaan naar een bestuurlijke oplossing voor de grote problemen, zoals de grote crises van dit moment (financieel, economisch, energie, klimaat, voedsel, moraal). Daarvoor zijn de problemen echter te complex. En zelfs die bestuurlijke oplossingen verkeren momenteel in crisis, met Nederland en België voorop en juist deze landen plannen gewoon een Colosseum met de organisatie van het WK voetbal in 2018. De gemeente Rotterdam weet nu al niet waar ze de energie en middelen vandaan moeten halen om een nieuwe Kuip te bouwen. En een extra ring op de Arena in Amsterdam is echt even teveel na het Noord-Zuid debacle. Alles hangt met alles samen en er hoeft maar weinig te gebeuren of het systeem stort in elkaar.

Ik wil geen 2012 Maya-doemscenario schrijven, maar de vele signalen kunnen we niet negeren. Het hoeft ook niet zo ernstig mis te gaan. Als we NU de signalen voldoende onderkennen en NU gepaste maatregelen nemen dan schuilt in iedere crisis ook een kans op duurzame vernieuwing, maar dan moeten WIJ, de mensen, wel de ruimte krijgen om die kansen te creëren en te benutten. Als we het slim aanpakken en een beetje geluk hebben valt er nog veel te redden. Daarvoor dienen we weer één te worden met de natuur, dat lijkt toch de aangewezen weg. Leven met de aarde, in polaats van op de aarde. Nieuwe Colosseums passen daar niet bij.

Er is juist nu behoefte aan een grotere variëteit in gedragsrepertoir. Autonome, vrij denkende en vrij handelende, verantwoordelijke mensen moeten kunnen experimenteren om tot creatieve oplossingen komen die werken om de crises te voorkomen, danwel oplossingen daarvoor te vinden. Bestuurlijke betutteling, strakke handhaving van bureaucratische regels en het blind volgen van de volgende zogenaamd sterke ‘Grote Leider’, vertragen de sociale vernieuwing en vergroten daarmee de kans op die fatale gebeurtenis, die het hele systeem ineen laat storten. Veerkracht is gewenst en een veerkrachtige samenleving komt niet voort uit een hiërarchisch aangestuurde samenleving. Hoog tijd om de wijsheid van de massa te mobilseren en ruimte te geven, hoog tijd voor Cooperatieve Anarchie, want veerkracht komt van onderaf. Regeringen zullen ons niet kunnen helpen, zij lopen slechts achter de feiten aan. Als u nog op zoek was naar een doel in uw leven, dan is deze hierbij gevonden. Ik wens ons allen veel succes met de vernieuwing van onze samenleving en weinig Colosseums!

Advertenties

5 reacties so far
Plaats een reactie

Tja, het is nog steeds niet anders. Hoogmoedswaanzin, begeerte, jezelf verrijken ten koste van anderen is nog steeds gebruikelijk. Op naar een echt duurzame samenleving en inderdaad laat al die Colosseums maar zitten.

Reactie door Erik van Erne

Dank voor je reactie Erik. Helaas zal het zo zijn, dat wanneer wij de hoogkwalitatieve energiestromen (grondstoffen, voedsel, arbeid etc) niet in stand kunnen houden, hoog complexe samenlevingen uiteen zullen vallen tot een nieuw evenwicht. Dat betekent een behoorlijke stap terug in complexiteit, ontwikkeling en welvaart.
Vgl. wat er met Rome gebeurde: in de periode van 800 v.Chr. tot 100 n.Chr. groeide de bevolking van 5.000 naar 1.000.000 mensen. Na de val van Rome daalde dit aantal tot 15.000 in het jaar 1084 n.Chr. Pas in de 18e eeuw (!) beong de Romeinse gemeenschap weer te groeien tot 3.000.000 in 1980. Als ons zo’n beweging over heel Europa staat te wachten, dan gaan we nog wat meemaken, donkere Middeleeuwse taferelen.

Reactie door Henk Hogeweg

Henk, ik blijf optimistisch, ook al zijn er weinig tekenen dat er sprake is van een echte omslag in denken en doen. Toch zijn er lichtpuntjes.

Reactie door Erik van Erne

Jawel Erik, optimisme is goed, mits vergezeld van skeptisch realisme. We staan voortdurend op een T-splitsing en het is zaaks dat we een tijdje de juiste richting kiezen. Dan hoeft het niet zo dramatisch te worden. Helaas zijn de signalen momenteel niet gunstig. De verharding in onze samenleving wijst op een interne overlevingsstrijd. We willen de situatie ontkennen, terwijl erkennen ruimte en energie geeft om er wat aan te doen.

Reactie door Henk Hogeweg

Beste Henk,

Het Colosseum is en blijft een prachtig stuk cultureel erfgoed waar we al ruim 2000 jaar van genieten.

Deel de investeringen (mensen, middelen, energie) van de Romeinen om het Colosseum te bouwen eens door het aantal jaar dat het staat en de investering valt reuze mee.

Als je dan ook nog een factor loslaat op het aantal mensen dat er al die eeuwen van weet te genieten en de investering valt compleet in het niets.

Niet alles valt te meten, maar de culturele bijdrage van een bouwwerk als het Colusseum staat. Niet als een huis maar als een Colusseum.

Er misschien wel te weinig geïnvesteerd in projecten die meer dan 2000 jaar een hoogwaardige bijdrage leveren aan onze cultuur.

Durven met visie, Over duurzaamheid gesproken.

Reactie door marcvanbennekom
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: