Mind of an Anarchist


Sympathy with the Devil
1 oktober 2010, 12:04
Filed under: Anarchie vs Democratie, Invloed, Organiseren, Reality Check, Vrijheid

Een knap geformuleerd document, met vanalles wat voor iedereen. De oppositie wist eigenlijk niet goed hoe er direct op te reageren. Zo ziet het gepresenteerde regeerakkoord van VVD-CDA/PVV er uit. Rutte en Verhagen waren er mee in hun nopjes. Ze straalden als jochies die net met een lollie van een verjaardagspartijtje waren gekomen, hun vingers nog aflikkend. Ondertussen zong Geert Wilders zijn karakteristieke teksten voor de pers. Als een ware Rattenvanger van Hamelen nam hij het journaille mee in de vermeende genialiteit van ‘hun’ regeerakkooord, een akkoord met de duivel. Het mist niet alleen enige samenhangende visie, maar vooral sympathie.

Wat zouden Rutte, Verhagen en Wilders doen als zij een kind zouden hebben, dat leidt aan een chronische ziekte? Zouden ze de basiszorg dan ook zo durven uitkleden? Zouden ze zich zelfs dan niet bedenken, dat verzekeringen in beginsel op het solidariteitsprincipe zijn gebaseerd?

Wat zouden de heren doen als ze zelf in Marokko geboren zouden zijn, of in Somalië? Zouden ze dan net zo over integratie, islam en allochtonen denken? De langste en meest gedetailleerde paragrafen in het regeerakkoord gaan over integratie, immigratie en veiligheid. Om bang van te worden. Je hebt als mens geen keuze waar ter wereld je geboren wordt. Op welke basis kun je dan rechten ontlenen aan je geboorteplaats?

Waar zit de gemeenschapszin in het akkoord? Zelfs in de eigen gemeenschap van PVV, VVD en CDA is geen onvoorwaardelijke steun aan de gepresenteerde ideeën. Het akkoord lijkt een prima plan voor de toch al rijken. Enige moreel besef van de makers lijkt te ontbreken. Het regeerakkoord is het instrument van de heersende klasse en beschermt vooral de privileges van ‘de hard werkende Nederlanders’. Hoe splijtender kun je het omschrijven?

Het concept van goed en fout, moraliteit, is een natuurlijke noodzaak en komt niet voort uit religie, wetten of politieke ideologieën. De natuurlijke moraal is gebaseerd op basis van slechts één advies: “Behandel anderen net zoals jij wenst dat anderen jou behandelen in dezelfde omstandigheden.” Goed en kwaad zijn dus onderdeel van menselijkheid, onderdeel van sympathie voor de ander. Moreel besef ontwikkelt zich op het moment, dat je je verplaatst in de situatie van de ander. Pas dan voel je de pijn die de ander wordt aangedaan, de belediging die de ander ondergaat, de onrechtvaardigheid die de ander voelt. Op die momenten groeit het moreel sentiment in jou, ontstaat sympathie en solidariteit. En hoe meer gevoel van solidariteit en gelijkwaardigheid er in een gemeenschap bestaat, hoe veerkrachtiger de gemeenschap wordt en hoe beter zij om kan gaan met tegenslag en grote veranderingen. Gelijkwaardigheid, vrijheid en solidariteit zijn de kernwaarden van een krachtige gemeenschap. Dat is een heel andere ‘survival of the fittest’, dan dat van de neo-liberalisten van dit regeerakkoord, waar alleen hij/zij met spierballen overleeft in de door hen gecreëerde vechtmaatschappij.

Het voorliggende regeerakkoord van VVD,CDA/PVV getuigt van sympathie voor de duivel Het is aan ons, WIJ de Mensen, of wij ons hier bij neerleggen. Mijn vraag aan u is of nog eens stil wilt staan bij dit akkoord en of u zich wilt afvragen wat u hiervan zou vinden als u moslim was, chronisch ziek, arm, werkloos, niet bang zou zijn, tegen oorlog zou zijn, ambtenaar, allochtoon, starter op de woningmarkt….. Laat u zich regeren, hulpeloos maken? Of kiest u voor echte vrijheid en verantwoordelijkheid en neemt u liever de regie in eigen hand om samen met gelijkgestemden in uw gemeenschap het beste te maken van uw leven. Jawel, autonoom verantwoordelijk leven is een worsteling, lieve koekjes worden er niet gebakken. Maar de worsteling maakt dat je leeft en hoe groter de worsteling, hoe intenser het leven. U heeft geen duivels regeerakkoord nodig om te weten wat moet gebeuren. Worstel en zoek uw eigen weg, in de worsteling zit uw levensgeluk, de levensmoraal. Het voorliggende regeerakkoord is slechts een advies. Volg het als u denkt dat het een goed plan is, en anders volg uw eigen weg. Aan u de keuze.

Op 28 oktober 2010 organiseert DeLimes in samenwerking met het Rijnland-Weblog het 3e Grote Rijnland Congres met als thema MoraliTijd. Henk Hogeweg zal er een workshop verzorgen over de anarchistische moraliteit. U kunt zich opgeven voor het congres via secretariaat@delimes.nl. Meer informatie over het programma kunt u vinden op www.delimes.nl

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: