Mind of an Anarchist


De stabiliteit van de leugen
3 december 2010, 01:40
Filed under: Reality Check | Tags: , , , ,

“Ze liegen dat het gedrukt staat, maar ik moet zeggen: ze maken hun leugens waar”, om met  Arnold Grunberg te spreken. Het zijn de weken van De Leugen. PVV’ers die maar blijven liegen over hun verleden, corruptie bij de FIFA, het WK bidteam dat liegt over de positieve resultaten van een WK voetbal in 2018, de presidenten van Ierland en Portugal die bij hoog en laag beweren, dat hun land geen financiële steun nodig heeft (Ierland heeft inmiddels miljarden euro’s steun ontvangen), diplomaten en politici, die tegen elkaar liegen dat ze barsten blijkens de documenten van Wikileaks en als klap op de vuurpijl vieren we komend weekeinde Sinterklaas, de grootste leugen van Nederland. Het ziet er niet fraai uit wat zichtbaar wordt, maar toch zijn er veel mensen die er moeite mee hebben dat de werkelijkheid bekend wordt.

Ik twitterde deze week wat ondersteunende karakters voor de strijd die Wikileaks voert. Ogenblikkelijk werd ik door een volger gemaand te stoppen met mijn linkse onzin over Wikileaks. Julian Assange is door dit soort mensen inmiddels tot terrorist gebombardeerd. De onthullingen van zijn Wikileaks zouden alleen maar onrust en wanorde in de wereld veroorzaken, alsof de rotzooi die de genoemde politici en diplomaten in de wereld trappen nog te overtreffen is. Maar ook als het verleden van PVV’ers boven water getoverd wordt zijn er velen, die vinden dat dit onnodig is, ‘want ze zijn toch democratisch gekozen’.  En als de de uitslag over de toewijzing van het WK voetbal van 2018 en 2022 bekend gemaakt worden door de FIFA, dan wordt dit ‘live’ uitgezonden op televisie en radio, want het organiseren van een WK voetbal vergoed kennelijk alle leugens die het Nederlandse bidbook bevatte, inclusief de corruptiepraktijken van FIFA bestuurders.

Kennelijk hebben veel mensen geen zin in een Reality Check. Transparantie vinden we belangrijk tot we zien wat niet zichtbaar mocht zijn. De werkelijkheid valt vaak tegen en dat veroorzaakt onrust en dat willen we niet graag, tenminste,  dat wordt ons steeds verteld. De volgehouden leugens geven stabiliteit aan ons wensbeeld van de samenleving. Het zijn dus eigenlijk leugentjes om bestwil, maar om wie zijn bestwil eigenlijk? Is het toch niet gewoon zo dat slechts enkelen hiervan profiteren? Zijn dat niet zelden toevallig ook vooral de machthebbers? En is het uiteindelijk niet zo, dat veruit de meeste mensen slechter af zijn als we zo doorgaan? Moeten we daarom niet juist even door de zure appel van onrust heen bijten om schoon schip te kunnen maken, zodat we kunnen bouwen aan een samenleving die gebaseerd is op vertrouwen in plaats van wantrouwen?

Andre Klöpping, de jonge trendwatcher van De Wereld Draait Door, zei het mooi: “De organisatie van Wikileaks is compleet gebaseerd op vertrouwen”. Daarom is het wellicht ook zo’n sterke ongrijpbare organisatie. Het is tijd dat we ons realiseren dat een maatschappij gebaseerd op vertrouwen het waard is om voor te vechten. Wees niet bang, doe de Reality Check en handel naar uw geweten. In uw hart weet u wat u moet doen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: